* Изложбата “Let your hair down” на Слава Джордж се фокусира върху две основни теми – алхимия и български вълшебни приказки, в които жените преминават през инициация.

Информация на ухо: художничката използва юнгианския психоаналитичен подход, като търси допирни точки между съвременните предизвикателства пред жената и приказките, проявления на нашето колективно нeсъзнато. Фокусирайки се основно върху текстовете на “Дивите лебеди” и “Златното момиче”, художничката създава в пространството на галерия +359 сайт-спесифик проект, който да преведе публиката през пътя на жените-героини в своето израстване и самоовластяване. Именно интегрирането на Сянката като активна част от душевния и свят, в алхимията от своя страна познато през процеси като Нигредо*, е отправна точка за изложбата…

Слава Джордж завършва художествена гимназия със специалност „Промишлен дизайн“, а после бакалавърска степен специалност „Мода“ в Националната художествена академия. Изложбата ще се открие с пърформанс на 24-ти април от 18:00 часа.
* Нигредо в алхимията означава разлагане или разпадане. Алхимиците вярват, че първата стъпка за получаване на философския камък включва пречистване и смесване на съставните части до образуване на еднородна черна материя. В психологията Карл Юнг обяснява Нигредо като момент на максимално отчаяние, което е предпоставка за личностно израстване.