Масонското общество в България отпразнува 30 години от възраждането си.

 

Информация на ухо: юбилеят бе оповестен от ученият и  военачалник Румен Ралчев, който е Велик занаятчия на Великата ложа на старите, свободни и признати зидари на България, както и Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим.

Масонството в България, наричано още „ свободно зидарство “, е посветителско общество, което се явява като част и споделя концепциите, и задачите на международното масонство. Както на всички места по света, масонството в България е проведено в ложи, всяка от които има лична история, традиция, знаци, ритуали, подчиненост, обредни зали (т.нар. „ масонски храмове “) и други присъщи атрибути. Известни персони от България, членували в масонски ложи преди 1944 година, са български князе, министър председатели, висши военни, митрополити, министри, депутати, дипломати, общественици, Възприемани като митични секрети общества след 1944 година масонските ложи в социалистическа България са неразрешени. След 1990 година те стартират да се възраждат.
Румен Ралчев е един от първите масони в България. Достигнал е до най-високата 33-а степен. Бившият необут на „ Мултигруп ” Илия Павлов също бе извънредно деен зидар, стигнал до най-високата 33-а степен.