Днес е неделя, 23 октомври, 296 – ят ден от 2022. До края на годината остават още 69 дни.

✝  6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. ап. Яков, брат Господен.

На тази дата:

1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за католиците.

1812 г. – Генерал Клод Франсоа дьо Мале (на картинката) започва заговор за свалянето на Наполеон, твърдейки, че императорът е умрял в Русия и че той сега е комендант на Париж.

1776 г. – 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините.

1873 г. – Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.

1893 г. – В Солун се създава Българо-македонският комитет – бъдещата Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

1911 г. – Първо използване на авиация за военни цели: италиански пилот излита от Либия за разузнаване на турските позиции през Италианско-турската война.

1915 г. – България в Първата световна война: В хода на Нишката операцияДевета плевенска пехотна дивизия на Първа армия освобождава Ниш. (на картичката)

1939 г. – Съставено е 56 Правителство на България с министър-председател Георги Кьосеиванов, което подава оставка през февруари 1940 г.

1942 г. – Втората световна война: Начало на втората битката при Ел АламейнБританските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу германската армия на генерал Ервин Ромел в Египет.

1943 г. – Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенцим избухва женско въстание, което е потушено и са разстреляни всички участнички.

1946 г. – Общото събрание на ООН е свикано за първи път в Ню Йорк.

1956 г. – Унгарското въстание започва като мирна студентска демонстрация в Будапеща до Унгарския парламент срещу съветската окупация, към която се присъединяват хиляди граждани, продължила до 4 ноември.

1954 г. – Страните от НАТО възстановяват суверенитета на Федерална република Германия и я присъединяват към пакта.

1955 г. – Южен Виетнам е провъзгласен за самостоятелна република.

1956 г. – В Будапеща студентски митинг прераства в революционен бунт срещу съветската окупация, продължил до 4 ноември. Унгарско въстание (1956)

1982 г. – Край Петрич е открит Националният парк-музей Самуилова крепост.

1983 г. – Ливанска гражданска войнаислямски терористи взривяват казарма с американски миротворци в Бейрут, като загиват 241 военни; същата сутрин е ударена и френска казарма, като загиват 58 военни.

1989 г. – С указ на президента Унгария е преименувана от Унгарска народна република на Република Унгария, с което страната скъсва с комунистическия си период.

1992 г. – Министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху и палестинският лидер Ясер Арафат сключват договор „земя срещу мир“.

2001 г. – Обявена е първата версия на преносимото мултимедийно устройство iPod на Apple.

2002 г. – Започва кризата със заложниците в Театъра на ДубровкаМосква – по време на мюзикъла „Норд-ост“ 41 чеченски бунтовници взимат около 800 заложници, освободени след 3 дни от силите за сигурност, при което загиват около 130 от тях.

2004 г. – Силно земетресение разтърсва Ниигата в северна Япония, загиват 35 души, 2200 са ранени и 85 000 остават без дом.

2010 г. – Излиза скандалната книга „Бандитската топлофикация“ на българския писател-сатирик Емил Измирлиев

2012 г. – В Исландия се провежда референдум за приемане на новата конституция редактирана от широки обществени слоеве на обществото. При 66% активност повече от 80% от гласувалите одобряват приемането на конституцията.

 

Родени са :

1715 г. – Петър IIимператор на Русия († 1730 г.)

1789 г. – Николай Тургенев, руски икономист и общественик († 1871 г.)

1801 г. – Алберт Лорцинг, немски композитор, оперен певец и диригент († 1851 г.)

1805 г. – Адалберт Щифтер, австрийски писател и художник († 1868 г.)

1817 г. – Пиер Ларус, френски лексикограф и енциклопедист († 1847 г.)

1849 г. – Кинмочи СайонджиМинистър-председател на Япония († 1940 г.)

1863 г. – Пантелей Киселов, български генерал († 1927 г.)

1877 г. – Йордан Кювлиевбългарски художник († 1910 г.)

1885 г. – Емануил Попдимитров, български поет и писател († 1943 г.)

1896 г. – Роман Якобсон, руски лингвист († 1982 г.)

1904 г. – Светослав Рьорих, руски художник († 1993 г.)

1905 г. – Феликс Блох, швейцарски физик, Нобелов лауреат през 1952 г. († 1983 г.)

1908 г. – Иля Франк, руски физик, Нобелов лауреат през 1958 г. († 1990 г.)

1909 г. – Атанас Душков, български поет († 2000 г.)

1909 г. – Зелиг Харис, американски езиковед († 1992 г.)

1920 г. – Джани Родари, италиански писател († 1980 г.)

1927 г. – Лешек Колаковски, полски философ († 2009 г.)

1928 г. – Александър Танев, български композитор († 1996 г.)

1929 г. – Христо Нейков, български художник († 1999 г.)

1937 г. – Данчо Данчев, български учител и есперантист

1938 г. – Рени Цанова, български юрист († 2007 г.)

1938 г. – Румяна Йовева, български учен в областта на българската литература

1940 г. – Пеле, бразилски футболист

1941 г. – Игор Смирнов, молдовски политик

1942 г. – Майкъл Крайтън, американски писател († 2008 г.)

1954 г. – Ули Щайн, германски футболист

1955 г. – Дагмар Лойполд, немска писателка

1957 г. – Илиана Балийска, българска актриса, тв водеща и продуцент

1959 г. – Атанас Комшев, български борец († 1994 г.)

1961 г. – Андони Субисарета, испански футболист

1964 г. – Робърт Трухильо, американски музикант

1966 г. – Алесандро Дзанарди, италиански пилот от Формула 1 и КАРТ

1969 г. – Труди Канаван, австралийска писателка

1973 г. – Матю Куик, американски писател

1976 г. – Райън Рейнолдс, канадски актьор

1977 г. – Светла Иванова, българска поппевица и писателка

1984 г. – Изабел Гулар, бразилски модел

1989 г. – Дария Симеонова, българска актриса

 

Мисъл на деня:

„Бог беше тук,но си тръгна рано!“ – Ъруин Шоу

 

Някои агентурни размисли относно …

 

И така, въпреки абдикацията На Господ Бог от малката ни, но весела държавица-всъщност, по-точно- територийка, към зима, свинско, винско и имени дни отива работата. Не ни остава нищо друго, освен да го ударим на предпразничен трапезен лайф или по скоро жизнь- поради паяжинно- прашасалите ни джобове и портфейли…

Само след тре дни ще посрещнем светлия празник Димитровден, а „Дойде ли Димитровден, идва и снегът“ – казват българите. Според народното поверие, в полунощ срещу празника, небето се отваря и от бялата брада на Свети Димитър се изсипват първите снежинки. Затова и светецът се счита за покровител на студа и снега. Който е буден по това време, може да изрече своя молба към Бога. Ако човекът е праведен, Господ ще изпълни желанието му. Димитровден бил най-благодатният ден за бедните селяни, които нямат своя земя. Те заминавали да работят  като “аргати” при замогнали се люде по света и у нас в периода на най-усилена земеделска работа – от Гергьовден до Димитровден, досущ като днешните ни отрочета,съселяни, съграждани и всякакви други сънародници,юрнали се на гурбет по чуждите ниви, плантации, имоти, имения, кръчми, барове за жълти стотинки и евроцентове. Ако случели на добър и щедър господар – добре, ако не – трябвало да стискат зъби и да търпят. Но “`Сяка мъка – до време!”. Идвал Димитровден чорбаджиите освобождавали своите аргати… Както се пее в песента -„Наближава в село да се върна – да се върна майка да прегърна. Прибирали се те, с по-пълни и по-непълни джобове и атакували софрите, и момите…Абе, “Лете измикяр (слуга), зиме – господар”!.

Така било по- преди…Сега, обаче,малцина са онези, които се връщат по Димитровден.

Късат от залъка си днешните ни редови емигранти, пращат по някое евро на тримирящите си български роднини, защото не за трапези, а дори и за завръщане под родната стряха пари-йок!…

Има, обаче, и едни други, съвсем не, редови гурбетчии, които аргатуват на вносни чорбаджии от световни финансови къщи, центрове, центърчета и нам` `кви си компании и компанийки. Все българчета, чийто родители успяха, независимо по какъв начин,да се обзаведат с повечко финикийски знаци. Отрочета на преждеуправляващите, а и част от самите управляващи, отдавна изучили се в американски, английски, швейцарски и тем подобни престижни колежи.Високомерници,изживяващи се като хай-юпита. Е ,имено тези, чужбинно-кършещи гръб ВИП слуги се завръщат преди, по време и след Димитровден.Завръщат се с червена роза, с царски еполет, с гербер, с демократичен щемпел в бутониерата, така де- на ревера , но само ако са им обещани министерски кресла, депутатски фотьойли или други уютни тапицирани столчета и службици.Завръщат се едни, в голямата си част, разрушители и разделители на съвременна България, готови не, в ползу роду, а в ползу свою – да дооглозгат… и оклюмалата ни държавица, и нас самите….

«Я кажи ми облаче ле бяло…» Какво да ти каже?… Кой да ти каже?… Изобщо, казва ли ти някой, а и смееш ли да питаш?!…. Парламентарни- правителствини- газо -отоплителни – водо-електро и други драми.. Война край границата… Война по пътищата…Дрога като за световно… Отвлечени хора! Потрошени от бой люде.Убийства, самоубийства – подобни на антични трагедии…Докарахме се до там, че не знаем дали човек се самоубива или го самоубиват!…

Иде тежка зима и за България едва ли вече е подходяща мъдростта, че мълчанието е злато. Не ревнем ли с пълно гърло, чак до възбог, както успешно го правят някои, далеч по-малко закъсали гасударства, не тропнем ли с юмрук по отрупаната с благини софра на родните управници, спукана ни е работата господа овчодуши мълчаливци. Защото, зад напудрените фрази и обещания – омайничета на лукавото ни полит-войнство се крие ни повече, ни по-малко идеологията на политика обрисуван от Йонеско в емблематичната му пиеса “Макбет”:  На тези,които искаме да променим, обещаваме,че ще променим всичко, а на останалите заявяваме,че няма да променим нищо, защото само ще променим имената на нещата и те ще си останат същите. Ние няма да даваме обичайните лъжливи обещания, а съвсем необичайни,като при това ги доведем до съвършенство. Ние няма да преследваме хората за техните лични убеждения, ние просто ще наказваме престъпниците, които не споделят убежденията на обществото. Ние няма да експлоатираме хората,ние ще ги направим по-продуктивни,като например наречем задължителните повинности-доброволни.Нашите управленски методи ще бъдат строго научни и съвсем нормални, нещо повече-те ще паранаучни и паранормални…

Що се отнася до така наречените интелектуалци: ние ще ги помолим да не се занимават повече с безполезен труд и ще им осигурим задължителна почивка.Така ще ги оставим на мира,като се надяваме те да бъдат достатъчно глупави, което от тяхна страна ще бъде проява на интелигентност.И достатъчно предпазливи,което ще бъде проява на гражданска доблест. И напълно слепи, което ще означава ясно осъзнаващи промените.Защото ние ще маршируваме назад, за да застанем в челните редици на историческия прогрес. И горко на тези, които не са на висотата на историческото мислене и се окажат реакционери.Нашата реакция на тяхната реакция ще бъде реактивна. А ако някоя от нашите доктрини не съвпада с обективните реалности,ние ще кажем,че съвпада и ще счетем въпроса за приключен….“

Това е положението уважаеми читателю! Това е положението драги ми сънароднико!

Не си ли помогнем сами и Господ не може да ни помогне, още повече, че както е казал Ъруин Шоу : „Бог беше тук,но си тръгна рано!“

 

In Memoriam!

So dearly loved, so sadly missed…

Пред Господ се представи неповторимият Антон Дончев(92).

Напусна ни един голям човек, писател, приятел…

Отиде си една ЕПОХА!

 

****************

 

На Антон Дончев

 

 

Р А З Д Е Л Н О  В Р Е М Е

 

 

Във време разделно за нашето племе,

със осанка горда на патриарх древен,

въздигнат от Господ сътвори писание,

със перо неземно от крило на ангел.

 

Залезът – на изгрев в твоя свят прилича…

Повече от всичко Вярата обичаш!

С Манол-стоте братя във време разделно,

танцува сърцето в такт неравноделен…

 

Чановете луди… Момчил и Елица…

Мъдростта на Сребра… Хорските зеници –

езера родопски, черни като болка…

И въпросът вечен: Колко още? Колко?!…

 

Листът бял – олтар е на твоето слово,

пред който се кръстиш всеки ден, отново…

Кръвта е мастило пурпурно, с което,

с буквите рисуваш пътя към небето!…

 

Колко е грам болка, кой може да каже?

Или грам надежда с думи да разкаже?

Разпнат върху кръста на безброй съмнения,

ти достигна свойто Божие прозрение!

 

 

Иван Тенев

 

 

„Свет/СК/овъртеж”

 

************************

 

“Как си?”-попитах мой приятел от детинство.”Абе,май,днес съм по-добре от утре!”-ми отговори той.Да бъдем,УТРЕ,по-добре от днес е моето пожелание към всички.

Ваш,

10evAgent Tenev

 

Фотограф: Надежда Корчева

                     Блиц

                     Божидар Марков

                    Светослав Станчев

 

www.Tenevagency.com

http://tenevagency.com/blog/

https://www.bgvestnik.co.uk

 

http://sstanchev.com/