*  Феновете ѝ я наричат „кралицата на Рахманинов“, но пианистката Валентина Лисица е нещо много повече. Тя е феномен в YouTube – един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на какъвто и да е звукозаписен лейбъл.

Информация на ухо: на 14 октомври, заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров, Лисица ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър No 2 на Рахманинов.

 Валентина Лисица е родена в Украйна. Тя започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. През 1991 г. тя и бъдещият ѝ съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана Dranoff, което им позволява да се преместят в Съединените щати, за да продължат кариерата си като концертни пианисти. През 2012 г. Лисица подписва договор с Decca, една от най-старите звукозаписни компании в бранша и дебютира в Роял Алберт Хол.Оттогава участва в най-престижните концертни зали в света.