От 1ви до 20ти октомври галерия Нюанс има удоволствието да ви покани на изложбата “Трънливи наслади” представяща нови маслени произведения на художничката Катрин Томова.
Живописният език на Катрин Томова е изключително запомнящ се, работата й с форма и цвят се развива логично и последователно още от студентските й години. Дългият й творчески път минава през над 20 самостоятелни изложби, специализации в Париж и много участия в групови изложби в страната и чужбина. Темите, които тя следва са винаги лични, те се разгръщат във визуален разказ посредством усетът й към възможностите на определени цветове и форми да предат сложна идея, на интуитивно ниво. В големите формати тя се чувства свободна да развива сложни абстрактни композиции, които същевременно изграждат пространства с осезаема дълбочина. “Сюжетите” на Катрин Томова не напомнят нищо познато ни до момента, но някак изграждат едно напълно физическо, възможно пространство, което колкото повече бива съзерцавано, толкова повече се осъществява.

Заглавието “Трънливи наслади” е препратка към процеса на създаване. За художника творческият акт е неминуемо свързан с бодливи, болезнени усещания, но също така само той може да донесе търсеното удоволствие и удовлетворение. Затова и в живописта на Катрин Томова колоритът е богат и смел, често топлите гами се редуват със студени, което донася усещането за противоречие трансформиращо се в хармония.