* По случай празника на Столицата в Зала 1 на НДК под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова се проведе 13– то издание на фестивала за поп и рок музика „София 2023”.

 

Информация на ухо: София беше музика! Музикалният форум посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци и аранжьори съпричастни с обществено-значимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник на време“. Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път Фестивално жури в състав: Акад. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова – поп изпълнител, Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Жени Монева (музикален редактор БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“),Кристина – Българска национална телевизия, Любомир Дамянов /композитор/, Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР бе аплодирано от публиката, както за професионализма и високите критерии при гласуването, така и за единодушния избор на песен №1 „Чай от ласки“ – Нели Рангелова, по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на Костадин Филипов. 2-ра награда бе присъдена на Илия Ангелов за изпълнението на песента „„Китарите още звънят“, музика и аранжимент Илия Ангелов ,текст: Живко Колев. 2 трети награди заслужено отидоха при музикантите от групите „Реюнион“ – с изключителното парче „Шеметен кръг“, музика, текст и аранжимент Петко Мюфтиев, по-известен като Петручо и „Конкурент“ с Искам“ – автор на текста и музиката е вокалистът и основател на бандата Емил Анчев. Специалната награда на журналистическото жури завоюва Маргарита Хранова с песента „Моят ден бъди“ по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров.

Приз за цялостно творчество и принос в българската музика бе присъден на голямата певица Йорданка Христова, която отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, на Нели Рангелова- 45 годишно сценично присъствие, и посмъртно на известния композитор и несменям член на фестивалното жури проф.Захари Георгиев.

И през тази година „София 2023” застана зад информационната кампания в подкрепа на жените с репродуктивни проблеми, а събраните средства са в полза на благотворителната инициатива на Столична община „Нека бъдем по-добри“. Песента на публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и №… на избраната песен. Цена на един SMS e 1.00 лв. с ДДС.