* Полският оператор №1 за железопътен товарен превоз в Полша LOTOS Kolej закупи 216 модерни вагони за производствени платформи произведени от родния вагоно – строителен завод «Коловаг»(Това са шестоосни вагони на платформа, базирани на три талиги, пригодени за транспортиране на контейнери и сменяеми тела. Вагоните с товароносимост 108 тона са разрешени за използване в целия Европейски съюз.)

Информация на ухо:  споразумението, което бе подписано в Гданск е съфинансирано от европейски от фондове и се осъществява с подкрепата на Центъра за транспортни проекти на ЕС. Общата цел на тази група проекти е да увеличи дела на интермодалния транспорт в общия товарен превоз, като частично прехвърли контейнерния транспорт към железопътния. Това ще допринесе за намаляването на броя на автомобилите, превозващи товари по пътищата и отрицателните ефекти,съпровождащи автомобилния транспорт.

 „ Благодарим за възможността да съдействаме на LOTOS Kolej по такъв мащабен проект и за това, че благодарение на нашите интермодални карета можем да допринесем за създаването на по-екологична среда „ – подчерта инж. Емил Йончев, изпълнителен директор и председател на борда на Kolowag AD.От полска страна договорът бе ратифициран от г-н Анатол Куприкюк, председател на борда LOTOS Kolej.